Luontaisesti Suomen maaperä on liian hapan monille vihanneksille ja juureksille. Kalkitsemalla kasvimaasi voit nostaa pH-arvon tarvittavalle tasolle 6–7, joka on sopiva useimmille kasveille.
Hyödyt kasvimaan kalkituksesta:
Vihannekset ja juurekset, kuten pavut, sipulit, salaatit, porkkanat, avomaankurkut, kaalit, tomaatit ja raparperi, viihtyvät maassa, jonka pH on 6–7.
Muiden vihanneskasvien viljelyssä pH voi olla 6-6,5 tasolla. Poikkeuksena kasvimaan kalkituksessa on ruokaperuna, joka viihtyy parhaiten pH ollessa 5,8-6,1. Ruokaperunamaata perustettaessa tehdään peruskalkitus, jonka jälkeen ylläpitokalkitus 8 vuoden välein. Lisäksi ruokaperunan viljelyssä tulee huomioida vuotuinen kalsiumin tarve kasvitautien ja sadon heikentymistä ehkäisemään.
Kalkin levitysmäärät riippuvat maalajista ja nykyisestä pH:sta, jonka kätevästi voit mitata pH-liuskoilla. Maalajin pystyy tunnistamaan maata kääntämällä ja katsomalla sen koostumusta. Huomioi että savi- ja multamaat tarvitsevat enemmän kalkkia happamuuden poistamiseen. Levitä tarvittava määrä kalkkia kasvimaallesi ennen maan muokkaamista.
Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parhaan internetkokemuksen. Antamalla suostumuksen hyväksyt evästeiden käytön evästekäytäntömme mukaisesti.
Kun vierailet millä tahansa verkkosivustolla, se voi tallentaa tai hakea tietoja selaimellesi, enimmäkseen evästeiden muodossa. Hallitse henkilökohtaisia evästeitäsi täällä.