×

Uutiset

Lammastilalla panostetaan laadukkaaseen rehuun

Teksti Anna-Kaisa Haapajärvi, kuvat Jenni Westerlund

Herrakunnan Lampaan isäntäpari Sari Jaakola ja Jaakko Jussila haluavat tuottaa laadukasta rehua tilan eläimille. Kalkituksen avulla rehuun saadaan lisää sulavuutta ja valkuaispitoisuutta.

Aurinko välkehtii traktorin konepellillä Perttelissä. Lammastilan isäntä Jaakko Jussila on aikeissa levittää kalkkia monivuotiselle laidunmaalle. Luomutilalla huolehditaan kalkituksesta ja satsataan omaan säilörehun laatuun ja eläinten hyvinvointiin. Nyt tarkoitus on kokeilla, miten Nordkalkin uutuustuotteen AtriGran-rakeisen kalkin levitys onnistuisi omalla pintalevittimellä.

Tie lammastilalliseksi

Herrakunnan Lampaan isäntäparin Sari Jaakolan ja Jaakko Jussilan usko maatalouteen on luja. Agronomiopintojen jälkeen molemmat olivat alkuun töissä muualla, mutta ajatus viljelijäksi ryhtymisestä kyti pinnan alla. ”Olen aina halunnut viljelijäksi”, Jaakko kertoo. Ajatus lampaiden pitämisestä sai alkunsa vuonna 2010. Pöydällä oli toki muutkin tuotantosuunnat, mutta alkuinvestointi lammastaloudessa verrattuna muihin tuotantosuuntiin oli pienempi ja kynnys lammasfarmariksi siirtymisestä siten matalampi. Pariskunta aloitti lampaiden kasvattamisen Vihdissä, mutta toiminnan laajentuminen vei Jaakon ja Sarin vuoden 2014 aikana Pertteliin, josta he ostivat maatilan läheltä Jaakon kotitilaa. Lampaita varten tarvittiin uudet puitteet ja lampola valmistuikin vuonna 2014. Tänä päivänä Herrakunnan Lampaalla on noin 200 uuhta ja pääluku voi hetkittäin olla jopa 700. Lampaiden lisäksi tilalla kasvatetaan myös kyyttöjä eli itäsuomenkarjaa, joka laiduntaa kesäisin merenrantaniityillä Kirkkonummella.

Suoramyyntiä tilalta

Herrakunnan lammas myy ja markkinoi lampaan- ja naudanlihaa suoramyyntinä tilaltaan sekä Salon torilla. Lisäksi tilan kauppa-auto myy lihaa pääkaupunkiseudulla REKO-lähiruokarenkaiden kautta. ”Lihaa menee tasaisesti ympäri vuoden. Toki pääsiäinen ja joulu ovat jonkinmoisia sesonkeja, mutta meillä on paljon vakiasiakkaitakin”, Sari iloitsee. Tällä hetkellä tilan emäntää pitää kiireisenä kuukauden ikäinen tyttövauva ja torimummon hommat ovat Sarilla saaneet jäädä toistaiseksi vähemmälle Jaakon hoitaessa myyntiä.

Satsausta eläinten hyvinvointiin

Eläinten hyvinvointi on Sarille ja Jaakolle tärkeää ja sen vuoksi tilan eläimille pyritään mahdollistamaan esimerkiksi laiduntaminen niin pitkään, kuin se Suomen olosuhteissa on mahdollista. ”Myös sisäruokintakaudella laadukkaan rehun saaminen on tärkeää ja siksi me huolehditaan kalkituksesta”, Sari kertoo. Kalkituksen avulla rehuun saadaan lisää sulavuutta ja valkuaispitoisuutta, mutta sillä on positiivinen vaikutus myös rehun kivennäiskoostumukseen. Tällä kertaa tilalla kokeillaan AtriGranin levittämistä pienehkölle laidunlohkolle, jonne kalkin levitys voidaan tehdä itse pintalevittimellä. ”Levitettävä laidunlohko on melko jyrkkä ja kumpuileva ja rajoittuu vesistöön, joten isolla kalkkivaunulla tämän kalkitseminen olisi melko haastavaa”, Jaakko arvelee.

Lue lisää Nordkalk Atrigranista

uutiset & blogi

Lisaa uutisia

lisää uutisia

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parhaan internetkokemuksen. Antamalla suostumuksen hyväksyt evästeiden käytön evästekäytäntömme mukaisesti.

Privacy Settings saved!
Tietosuoja-asetukset

Kun vierailet millä tahansa verkkosivustolla, se voi tallentaa tai hakea tietoja selaimellesi, enimmäkseen evästeiden muodossa. Hallitse henkilökohtaisia evästeitäsi täällä.


Käytämme välttämättömiä evästeitä, jotta sivustomme toimisi. Haluamme myös asettaa valinnaisia suorituskykyevästeitä, jotka auttavat meitä parantamaan sivustoamme. Emme aseta valinnaisia evästeitä, ellet ota niitä käyttöön. Tämän työkalun käyttäminen asettaa laitteellesi evästeen muistamaan asetuksesi.

Välttämättömät evästeet mahdollistavat ydintoiminnot, kuten turvallisuuden, verkonhallinnan ja saavutettavuuden. Voit poistaa ne käytöstä muuttamalla selaimesi asetuksia, mutta tämä voi vaikuttaa verkkosivuston toimintaan.

Hylkää kaikki
Hyväksy kaikki