Kotipuutarhurin tavoitteena on luoda kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Parhaiten se onnistuu muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöihin kuuluvat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta ja happamuus.
Suomen maaperä on hapanta, joten kalkkia tarvitaan ensisijaisesti happamuuden poistamiseksi.
Kasvualustan happamuuden vähentäminen kalkitsemalla:
Oikein tehty säännöllinen kalkitus kasvattaa sadon määrää ja parantaa sen laatua. Happamuuden poistamisen lisäksi kalkki toimii myös kalsiumlannoitteena. |
Paras ajankohta kalkitukselle on varhain keväällä ennen kasvukauden alkua tai myöhään syksyllä. Keväällä lumen sulaessa kalkki painuu sulamisvesien mukana maahan. Jos maa on kalkituksen aikana kuiva, maata kannatta kastella kalkituksen jälkeen. Kalkki painuu kasteluveden mukana maahan ja samalla vältetään kalkin kulkeutuminen jalkineiden mukana.
Vanhoja nurmia voi haitata sammaloituminen. Sammalen kasvu ei suoraan johdu happamuudesta, vaan usein vanha nurmikko on myös tiivistynyt. Kalkituksella ei voida poistaa sammalta, mutta kalkittu ja hoidettu nurmikko ei myöskään ole yhtä altis sammaloitumiselle.
Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parhaan internetkokemuksen. Antamalla suostumuksen hyväksyt evästeiden käytön evästekäytäntömme mukaisesti.
Kun vierailet millä tahansa verkkosivustolla, se voi tallentaa tai hakea tietoja selaimellesi, enimmäkseen evästeiden muodossa. Hallitse henkilökohtaisia evästeitäsi täällä.